Deti

Všetko o potravinových alergiách u dojčiat a detí

Rate this post

Potravinové alergie postihujú približne 8 % detí v Amerike. Dozviete sa o príčinách, príznakoch a o tom, či môžete zabrániť potravinovým alergiám, keď začnete s pevnými látkami.

V tomto článku


Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa odhaduje, že potravinové alergie postihujú až 8 % detí v Amerike. To je asi jedno z 13 detí. U týchto detí konzumácia určitých potravín spúšťa nadmernú reakciu imunitného systému, ktorá môže spôsobiť čokoľvek od svrbenia a ekzému až po ťažkosti s dýchaním a život ohrozujúci anafylaktický šok.

White Green Minimalist Merry Christmas Card Portrait (1)

Problém tiež narastá; Výskyt potravinových alergií sa medzi rokmi 1997 a 2011 zvýšil o 50 % . Vedci si nie sú úplne istí prečo, ale teórie zahŕňajú väčšiu informovanosť rodičov a lekárov, nižšiu imunitu, pretože deti sa stretávajú s menším množstvom baktérií a nedostatok vystavenia bežným alergénom v ranom veku. .

Aké sú teda príznaky potravinových alergií? Môžete v prvom rade zabrániť ich rozvoju? Tu odborníci zdieľajú všetko, čo potrebujete vedieť o potravinových alergiách u dojčiat, batoliat a detí.

 Deti z rodín s nízkymi príjmami majú závažnejšie potravinové alergie – tu je to, čo hovoria odborníci

Čo spôsobuje potravinové alergie?

Lekári úplne nechápu, prečo sa u niektorých detí vyvinie potravinová alergia a u iných nie. Avšak „ekzém je jedným z prvých príznakov alergickej osoby,“ hovorí Amal H. Assa’ad, MD, profesorka pediatrie a riaditeľka Kliniky potravinovej alergie Cincinnati Children’s Hospital Medical Center. Podľa výskumu poradcu rodičov Hugha Sampsona, MD, riaditeľa Inštitútu potravinovej alergie Jaffe v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, má až 40 % detí so stredne ťažkým až ťažkým ekzémom aj potravinové alergie . 1

V stávke je aj rodinná anamnéza ekzému, astmy a alergií „Môžete zdediť náchylnosť stať sa alergikom. Nie je to nič, čo robí matka, keď je tehotná alebo dojčí, ani nič, čo robí otec,“ hovorí doktor Assa’ad. Niektoré deti jednoducho dostanú väčší podiel génov, ktoré ich predisponujú k potravinovým alergiám.

Všimnite si tiež, že potravinové alergie sa líšia od potravinovej intolerancie, hoci môžu mať podobné príznaky. Je to preto, že potravinová intolerancia neovplyvňuje imunitný systém . „Ľudia s potravinovou intoleranciou nie sú schopní stráviť určité potraviny, pretože ich telám chýba špecifický enzým potrebný na rozklad tohto jedla,“ hovorí Ruchi Gupta, MD, profesor pediatrie na Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu. „Napríklad, ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, chýba vám enzým laktáza, ktorý rozkladá laktózu, cukor nachádzajúci sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Potravinové intolerancie môžu spôsobiť veľké nepohodlie, no nie sú životu nebezpečné. potravinová alergia môže byť.“

 Mám potravinovú alergiu a moje dieťa nie — snažiť sa ju kŕmiť môže byť pre mňa toxické

Najčastejšie potravinové alergie 

Pretože deti zvyčajne nejedia širokú škálu potravín, najbežnejšie alergie sú na kravské mlieko, poznamenáva Scott H. Sicherer, MD, z Jaffeho inštitútu pre potravinovú alergiu na Mount Sinai School of Medicine v New Yorku. Až 7 % dojčiat má problémy s trávením mlieka . Mnohí rodičia si to mýlia s intoleranciou laktózy, neschopnosťou stráviť mliečnu bielkovinu laktózu, ktorá je bežná u starších detí a dospelých. Ale tento stav je u dojčiat zriedkavý; niekedy sa dočasne objaví po žalúdočnej viróze, ale rýchlo zmizne.

Vaše bábätko, batoľa alebo dieťa môže byť alergické na širokú škálu potravín. Ale v Spojených štátoch je deväť bežných vinníkov.

Bežné potravinové alergény

Týchto deväť potravín zodpovedá za viac ako 90 % potravinových alergií v Amerike, podľa amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA).

  • Kravské mlieko
  • Vajcia
  • Ryby
  • Arašidy
  • sezam
  • Kôrovce mäkkýše
  • Sója
  • Tri orechy
  • Pšenica

Deväť potravín na tomto zozname zákonne podlieha regulačným požiadavkám amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Výrobcovia musia tieto alergény na výrobkoch presne označiť a potravinárske zariadenia musia podniknúť kroky, aby sa vyhli krížovej kontaminácii. 

V niektorých prípadoch sa u detí môže vyskytnúť aj syndróm orálnej alergie (OAS), kedy si telo zamieňa proteíny nachádzajúce sa v určitom peli s proteínmi v potravinách. Pretože imunitný systém verí, že proteíny spolu úzko súvisia, podľa Americkej akadémie pre alergiu, astmu a imunológiu (AAAAI) u ľudí, ktorí sú im vystavení, spúšťa symptómy alergie . Toto sa nazýva krížová reaktivita. Napríklad AAAAI hovorí, že ak ste alergický na ambróziu, môžete reagovať aj na banány alebo melóny, ktoré majú podobné proteíny. 

 Je vaše dojčené dieťa alergické na mlieko?

White Green Minimalist Merry Christmas Card Portrait (1)

Príznaky potravinových alergií u dojčiat a detí

Pri potravinovej alergii imunitný systém reaguje na neškodnú potravinu ako na hrozbu a vytvára histamíny a protilátky na boj proti nej. „Všetko to znamená, že tráviaci systém to nedokáže pohodlne zvládnuť,“ hovorí pediatrička Gwenn Schurgin O’Keeffe, MD.

Symptómy sa zvyčajne objavia v priebehu niekoľkých sekúnd až niekoľkých hodín po tom, čo osoba zjedla, dotkla sa a/alebo vdýchla alergénne jedlo. Príznaky potravinových alergií u dojčiat a detí môžu zahŕňať:

  • mravčenie v ústach
  • Opuch jazyka, hrdla, pier, tváre alebo iných častí tela
  • Ťažké dýchanie
  • Úle
  • Červená, svrbiaca koža 
  • Zápchy
  • Sipot
  • Zvracanie
  • Kŕče v bruchu
  • Hnačka
  • Závrat alebo točenie hlavy
  • Červená krv v plienke (môže to byť príznak alergickej kolitídy, typu alergie na mlieko, ktorá dráždi hrubé črevo)
  • Anafylaxia

Anafylaxia je najzávažnejšia alergická reakcia, ktorá je potenciálne smrteľnou reakciou , ktorá spôsobuje formu šoku. „Ak má vaše dieťa problémy s dýchaním, opuchnutý jazyk a sčervenie a začne dýchať, nejazdite autom do nemocnice – okamžite zavolajte sanitku,“ varuje doktor O’Keeffe. Medzi ďalšie príznaky anafylaxie patrí zvieranie hrdla, tlak na hrudníku a „brnenie v rukách, nohách, perách alebo pokožke hlavy,“ hovorí AAAAI.

Každá expozícia spúšťaču môže zvýšiť závažnosť reakcie. A nezáleží na tom, či vaše 2-mesačné dieťa nikdy neochutnalo arašidy, napríklad: Ak ste mali na obed sendvič s arašidovým maslom, môže mu byť vystavené cez vaše materské mlieko alebo vašu pokožku, vysvetľuje MUDr. Dan Atkins. , detská alergologička z Denverskej detskej nemocnice a Národného židovského zdravia.

 Ako zabezpečiť, aby vaše dieťa s potravinovými alergiami bolo v škole v bezpečí

Ako ich imunitný systém dozrieva, väčšina detí pred vstupom do základnej školy prekoná alergie na vajcia a mlieko. Potravinové alergie sa môžu spustiť v akomkoľvek veku , dokonca aj po tom, čo bola potravina požívaná niekoľko rokov, ale alergie na arašidy a rôzne druhy rýb sú zvyčajne život ohrozujúce a často sa prejavia skoro a trvajú celý život.

Ako diagnostikovať potravinovú alergiu

Zatiaľ čo počet mladých ľudí trpiacich potravinovou alergiou je v miliónoch, Dr. Sicherer zdôrazňuje dôležitosť zabezpečenia dôveryhodnej diagnózy pred vyvodením akýchkoľvek diétnych záverov. Obmedzenie stravy dieťaťa bez odporúčania vášho pediatra so sebou nesie vlastné riziká. „Najväčším nebezpečenstvom je, že vytvoríte dieťa, ktoré má úzky výber jedál,“ hovorí Frank Greer, MD, emeritný profesor pediatrie na University of Wisconsin School of Medicine and Public Health.

Ak má vaše dieťa žalúdočné problémy alebo je nervózne po jedle, poraďte sa s pediatrom a navštívte alergológa. Niekedy problém vôbec nesúvisí s potravinovými alergiami: „Zvažujem veľa problémov,“ hovorí Dr. O’Keeffe. Napríklad: „keď deti neprijímajú dobre umelé mlieko, bežnou príčinou je nesprávne zmiešanie prášku (nedosiahnutie správneho pomeru vody a výživy). Dojčatá môžu tiež reagovať na nadmerné kŕmenie alebo plynatosť v strave ich dojčiacich rodičov. 

Ak majú podozrenie na alergie, váš pediater vás môže požiadať, aby ste jeden po druhom vylúčili zo stravy vášho dieťaťa – alebo z vašej, ak dojčíte –, aby ste zistili problém. Niektorí lekári odporúčajú aj kožný prick test, pri ktorom alergológ vpichne výťažky z potravinových bielkovín do pokožky vášho dieťaťa, aby zistil, ktoré z nich spôsobujú červený svrbivý hrbolček. (Všimnite si však, že testovanie kože sa zvyčajne nevykonáva u dojčiat mladších ako 6 mesiacov). Alergológ môže tiež požiadať o krvný test zaslaný do lekárskeho laboratória na určenie potravinových alergií. 

 Testovanie alergií pre deti: Príručka pre rodičov

Ak je vášmu dieťaťu diagnostikovaná alergia, budete sa musieť vyhýbať ich spúšťacím potravinám. Ak je to spojené s mliekom, lekári zvyčajne nasadia deťom kŕmeným umelým mliekom hypoalergénnu výživu . Len si pamätajte, že hoci potravinové alergie môžu byť frustrujúce a dokonca desivé, nemusia nevyhnutne trvať večne, hovorí Dr. Sampson. Napríklad AAP hovorí , že 80 – 90 % „alergií na vajcia, mlieko, pšenicu a sóju“ už vo veku 5 rokov neexistuje.

Môžete zabrániť potravinovým alergiám počas tehotenstva alebo dojčenia?

V minulosti sa tradovalo, že vyhýbanie sa vysoko alergénnym potravinám počas tehotenstva a dojčenia – ako aj ich odopieranie dieťaťu v ranom veku – môže znížiť riziko potravinových alergií. Nedávne dôkazy však túto radu obrátili hore nohami. Teraz sa zdá, že nemusí byť dôvod povedať „nie“ alergénnym potravinám.

Ak ste tehotná, je v poriadku jesť vysoko alergénne potraviny , pokiaľ na ne nie ste alergický. Neexistuje žiadny dôkaz, že ak sa od nich budete držať ďalej, zníži sa riziko alergie u detí. 2 V skutočnosti ich vynechanie zo stravy môže spôsobiť viac škody ako úžitku, pretože väčšina alergénnych potravín poskytuje dôležité živiny pre vás a vaše dieťa. Napríklad omega-3 mastné kyseliny v rybách a mäkkýšoch podporujú vývoj mozgu plodu a folát v arašidoch pomáha predchádzať defektom neurálnej trubice, ako je rázštep chrbtice.

Navyše sa nepreukázalo , že vyhýbanie sa alergénnym potravinám počas dojčenia prináša vášmu dieťaťu nejaké výhody. Vedci sa však domnievajú, že samotné dojčenie môže pomôcť odvrátiť potravinové alergie. 3 „Výlučné dojčenie – žiadne umelé mlieko – štyri mesiace alebo dlhšie je najlepšia vec,“ hovorí Dr. Greer. Ak vaše dojčené dieťa reaguje na niečo, čo zjete, vyhnite sa tomu.

Pokiaľ ide o opačnú taktiku – vyjsť v ústrety konzumácii alergénnych potravín počas tehotenstva alebo dojčenia – neexistuje žiadny dôkaz, že by to ponúkalo nejakú ochranu pred alergiami, hovorí Dr. Greer.

 8 dôležitých vecí, ktoré by ste mali vedieť o alergiách na arašidy u detí, od vedúceho výskumníka v tejto oblasti

Inteligentné stratégie kŕmenia pre počiatočné sýte

Podľa Americkej akadémie pediatrie je ponúkanie alergénnych potravín vášmu dieťaťu povolené od štyroch do šiestich mesiacov ; len nezabudnite sledovať akúkoľvek alergickú reakciu (príznaky zahŕňajú žihľavku, svrbenie očí alebo úst, vracanie, bledú pokožku, mdloby, ťažkosti s dýchaním a opuch očí, jazyka alebo pier).

Skutočne, „niekoľko štúdií ukazuje, že skoré zavedenie vysoko alergénnych potravín môže viesť k nižšej miere potravinových alergií,“ hovorí Katie Marks-Cogan, MD, spoluzakladateľka a hlavná alergológka Ready, Set, Food . „Tento vek vám umožňuje formovať imunitný systém pred alergiami.“ 

Medzi štyrmi až šiestimi mesiacmi, v závislosti od pripravenosti vášho dieťaťa , by ste mu mali predstaviť nové jednozložkové dojčenské jedlá s odstupom troch až piatich dní – myslite na ovocie, zeleninu a obilné zrná, navrhuje AAAAI . Keď deti úspešne tolerujú niektoré z týchto menej alergénnych potravín, rodičia môžu postupne zavádzať alergénne položky, ako sú vajcia, mliečne výrobky, ryby a orechy. Zaznamenajte všetko, čo vaše dieťa zje počas niekoľkých týždňov, ako aj všetky súvisiace príznaky (ekzém, nervozita, plynatosť). Navštívte svojho lekára, ak spozorujete znepokojujúci vzorec.

Ak je vášmu dieťaťu diagnostikovaná astma, ekzém alebo potravinová alergia, postupujte podľa pokynov lekára o načasovaní tuhej stravy, hovorí Dr. Greer.

Ste nervózni z kŕmenia svojho dieťaťa alergénnymi potravinami? Dr. Marks-Cogan zdôrazňuje, že by ste sa nemali obávať. „Vieme, že kŕmenie dojčiat alergénnymi potravinami je vo svojej podstate bezpečné,“ hovorí. „Alergické reakcie sú u detí miernejšie ako u dospelých. Preto veríme, že vek menej ako 1 rok je najbezpečnejším obdobím na zavedenie alergénnych potravín.“

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

MAMINKOLAND